Ett hav av oceaner

(vi är djur)

Hur djupt kan man dyka! Hur djupt kan man gå, innan botten är nådd!
Vad lurar i djupen! Hajar, demoner, spöken. Hur djupt kan man gå! För när du stirrar in i mörker, stirrar även mörker in i dig.  Människan är ytlig som en grund grav, men vi gräver med tandpetare. Är det kanske fåfänga som driver oss att gräva, eller ren självbedrägeri? Kanske är det så. Kanske ytliga människor är ärligare gentemot sin natur. Att inte gräva där du aldrig blir färdig, att inte låtsas förstå. Att inte låtsas känna människans sanna väsen. Ty vem har rätt att säga vad och vilka som är onda! Vem har rätt att säga vad är ont, vem kan förstå? Det enda man kan säkert påstå är: människa är och människa förblir. Varken mer eller mindre.

Den som lurar sig själv lurar även andra. Vi ljuger och bedrar vår omgivning, vi målar upp en bild av oss själva, vi lurar varandra att köpa bilden. Men det är ändock ett spel. Ett spel och inget mer. Varken mer, eller mindre. Ett nödvändigt spel? Kanske, kanske inte? Vad är det vi kedjar där i mörkret? I vems intresse?


Ödestro

Fri vilja är ett populärt begrepp numera. Att själv kunna välja- vart man bor, vänner, partner, karriär och så viare. Hela livet genomsyras av en tro på något ingen kan förklara eller förstå. Låter inte det ruskigt religiöst? Om man tänker på det närmare är det verkligen inget annat än religion.

Nu får jag förklara mig;
Vad styr ditt liv? Enkelt kan man säga tre saker allmängiltigt,

1. Ditt arv, dvs. de gener du ärvt från dina föräldrar som formar den du är
2. Din miljö, uppväxtmiljö, vuxenmiljö och nuvarande miljö formar även din personlighet
3. Slump, oförutsedda handlingar och händelser i ditt liv

Låt oss nu ta en titt på 3:an- slumpen. Slump är saker vi inte kan förutse, men de är ändock förutbestämda. Allt i naturen reglereras av naturlagar. Fysiska konstanter, vetenskapliga teorier, psykologiska begrepp.

Summa summarum- ingen fri vilja i faktiskt mening existerar. Ej heller någon reell slump. Allt är förutbestämt. A L L T.
Varje människa du möter, varje tanke du tänker, varje ord du säger. Svårt att föreställa sig? Ja, men fullt rimligt.

Vad är då fri vilja egentligen? Personligen ser jag det inte som mer än en fantasi. Upplevelsen av fri vilja är viktigare en den faktiska fria viljan.

Konsekvenser i ditt liv? Inga alls, eller stora. Som med mycket annat beror det på inställningen. Om allt är förutbestämt, varför vara rädd? När du dör, så gör du det. Om allt är förutbestämt finns inget kvar att frukta. Sen om det finns mening i det förutbestämda uttalar jag mig ej om. Men klart är, att du kan leva ett liv utan ånger eller rädsla- friare än du hade varit annars.

Kanske har tron på fri vilja hållt oss fångna? I vilket fall är tron på fri vilja inget annat än religiös- en tro på något man inte kan bevisa, förklara eller förstå, endast uppleva.

"Fri är fången som erkänner sin fångenskap, han slipper uppleva den"


Ondskan

Höljd i dunkel är människan. Ensamma, osäkra, tafatta kommer vi till världen. Lämnar den på samma sätt?
Koder, kläder, tankar, handlingar. Mycket formar själen- men inte du. Göm den väl, ty det finns vargar som vill åt den. Blodtörstande hungriga rovdjur som inget hellre vill, än att ha dig på sitt bord.

Men vad är lögn och vad är sanning! Vad är tvunget, vad är otvunget! Ensamheten må va tvungen, men sällan är den vald. Göm själen väl, ty om mången känner dig, är du inte mer än den de känner. Finnes ingen av dem kvar, finnes ej heller du. Däri ligger själen, det som ingen utom du får veta om dig själv, men vet ens du?

Är detta inte lögn, så säg! Ty vari ligger sanning, att ensam människa ej finns. Varför inte blotta själen för världen? Vad är det ingen ska få se som ingen inte redan sett? Att den är svag och bräcklig! ATT DU ÄR SVAG! ALLA ÄR SVAGA.
Vad rör det dig att jag ser hela själen? Vad rör det dig om jag sårar dig? Människor är människor.
Ska ord få såra din själ? Ska andra äga rätten att döma dig, såsom och du dömer dem.

Jag räknar kallt med att människan är god, att människan vill gott. Därför borde jag va fri. Därför borde inga gränser finnas. Men större mur finns ej, än den som håller själar från varandra. Särskilt min.

Varför?

Ritual noise by Covenant

We make ritual noise
Wired to the world
Under our fingertips
We take special care
Listen to the words
Spoken in confidence

We make ritual noise
Shouting to be heard
Cooling our burning lips
We break down the gates
Open up our wounds
Bleeding for innocence

We make ritual noise
We weave the fabric of dreams
We build cities of sound
We feel the rhythm of time
We live dangerous lives
We have the power of will
We twist logic around
We feed the engines of change

Oskrivna blad?

Pretentionen är min hjärtevän,
En trogen följeslagare,
Lämna hoppet det gäller inte män
Ty när du hoppas blir du svagare

Logiken är min mor,
Jag dess olydiga barn,
Med en näsduk torkar hon mitt snor,
En enda vante stickar hon av garn,

Med sarkasmens svarta segel seglar ja,
Men vem är det som ror?
Tro på det som komma ska,
Glöm att ensam då du for.

Tag en penna dröm dig bort en sväng
Skriv mitt namn på en ensam rad
Släng din penna se igen
Vad finns då kvar? Ett tomt blad?

RSS 2.0