En hälsosam plånbok är tjock, ty den lever nyttigt!


Det ska vara billigt att leva nyttigt!
Låt den nyttiga maten vara billig och den onyttiga vara dyr. På så sätt gynnas de som bestämt sig för att leva hälsosamt.

Därför propagerar jag för att onyttiga produkter såsom godis, snacks, chips, halvfabrikat, produkter med mycket socker och fett osv. får momsen höjd till förmån för grönsaker, ris, fullkornspasta, nyttigt bröd, fisk och annat nyttigt.

Det mest uppenbara argumentet för denna ”hälsans skatteväxling” är egentligen fördelarna de medför för individen. En individ som på ekonomisk väg sporras att äta nyttigt kommer att vara friskare och må bättre helt enkelt. Som en följd av detta kommer dennes ekonomiska situation bli bättre då sjukkostnader uteblir och den aktiva arbetsperioden förlängs.

Vidare kan man genast dra slutsatsen att även samhället kommer tjäna på detta på ett liknande sätt. Ett friskt samhälle är mer produktivt och effektivt och kommer att tjäna mer pengar och må bättre. I denna finanskrisens tid är det dags att slå ett slag för den allmänna folkhälsans, och därmed gynnar hälsosamhet.

Förvisso kan man hävda att dyrare onyttig mat kan delvis privilegiera rika människor då de i större utsträckning kommer att ha råd att unna sig något gott i vardagen än de med lägre inkomst. Men kan man verkligen se det som en orättvis fördel? Att ha råd att unna sig själv onyttigheter för smakens skull behöver knappast vara något enbart positivt.

En sådan förändring jag talar om kommer naturligtvis drabba alla multinationella företag som tillverkar denna typ av produkter, vilket i sin tur kommer leda till mindre pengar och färre jobb inom dessa koncerner. Men knappast då till den grad att en skattehöjning inte kan motiveras. Dessutom kommer alla de företag som producerar nyttigare föda att gynnas, vilket därmed skulle balansera andra företags förlust.

Kanske är det dags att lämna en onyttig överflödskultur, innehållandes fika kaffe och godis, bakom oss och istället se framåt mot en bättre värld där vi kan leva nyttigt och med gott samvete och försöka att inte leva på mindre gynnade delar av världen.

Självklart kommer inte skatter att förändra mentaliteten hos människor, eller innebära en livsomvälvande förändring, men jag hävdar ändå bestämt att staten bör ta sitt ansvar för att bidra till en förbättring, om än en liten sådan. I nuläget är det viktigt att initiativ tas av en osjälvisk part- staten.

Karl Wilzén, elev, Katedralskolan Linköping

Vinterdeppression http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?Articleid=4420

Efter lovet måste det vara över. Inga mer 3-timmars-nätter. Inget mer fettigt hår, inga mer håriga kläder, ingen mer sjukdom- aldrig mer gå till skolan utan att duscha. Då behöver ingen längre oroa sig över mig, allra minst jag själv.

Efter lovet måste det vara över. :)

Kladdig tanke

(den ofrånkomliga konformismen)

Ibland når tankar huvudet som inte egentligen hör hemma i vårt samhälle. Ingen sanning eller moral existerar i egentlig menig, och egentligen är allting meningslöst. En dag ska vi alla dö- en dag dör universum och med det allt spår av liv. Alla framsteg gjorda i mänsklighetens namn kommer att bli till intet, 6 miljoner döda judar kommer inte att ha spelat någon roll. Enkelt sagt; vi är en flugskit i en pool. Fullkomligt utan mening, syfte eller universell påverkan.

Deppigt tankesätt? Verkligen inte! Om det nu är så att vi alla är en konsekvens av big bang och oundvikligen kommer att dö, då är det nämligen så att du kan göra precis vad du vill utan att det kommer att ha spelat någon roll. Sen är frågan om det är relevant hurvida saker och ting är meningslösa eller inte. På sätt och vis ja, och på sätt och vis nej.

(mening i meningslösheten? knappast! men kanske något som liknar det?)

Om du lever ditt liv helt utan att reflektera över filosofiska spörsmål som kan förefalla irrelevanta så kommer detta att spela noll roll alls. Om du istället lever i tron om att dina funderingar och tankar faktiskt kan komma att påverka ditt liv, vilket är fullt möjligt, så kan filosofi vara viktigare än något annat ämne. Den som känner universums begränsningar och sina egna, han har världen för sig.

Att påstå att allting är meningslöst är egentligen en objektiv kommentar. Jag lägger iallafall inga värderingar i detta: Hurvida man anser det vara bra eller inte är en annan fråga. Vad jag själv drar för slutsats är som följer:
Om vi nu har bara ett liv att leva och det är meningslöst, varför då slösa det på rädsla, utseendefixering, sociala normer, tron om ett nästa liv osv.? För även den kristne måste acceptera att chanserna är goda att det inte finns någon himmel och allt heligt som någonsin skrivits inte är sant. En religion är inte mycket mer en en chansning (återigen mycket objektiv).

(Varför bli framgångrik advokat när man lika gärna kan bli städare?)

Jag har tänkt att en dag ska jag bli min egen rebell. Revoltera emot samhällets normer, skaffa mig den bästa utbildningen för att sedan jobba med något ruskigt lågavlönat. Bara för att visa att man inte måste vara framgångrik, att pengar inte måste vara en drivkraft. Jag tänkte sätta det exempel som ingen skulle titta på, eller bry sig om. Ett exempel som bevisade för mig själv att det finns ett val.

Tanken lämnar mig fort och jag rätar duktigt in mig i ledet. För visst vill jag bli framgångsrik? Visst måste JAG få uppmärksamhet för den JAG är. Uppfylla mig själv och ingen annan. För i slutändan är det ju bara jag som betyder något i mitt liv.


RSS 2.0